Американският актьор Шон Пен обяви, че е напуснал Украйна пеша.

Пен, който беше в Украйна, за да снима документален филм за руската инвазия, заяви, че той и двама негови колеги са изоставили колата си край пътя и са ходили километри до полската граница.

“В почти всички коли на тази снимка има само жени и деца, като в повечето от тях няма никакви признаци да има друг багаж и колата е единственото, което притежават,” пише Пен в Twitter, споделяйки снимка на дълга колона с коли.

Стотици хиляди бежанци напуснаха Украйна в посока съседни държави. Най-малко 280 000 са влезли в Полша, основно жени и деца. Мъжете в Украйна на възраст между 18 и 60 години нямат право да напускат страната.

Пен беше похвален от службата на украинския президент през миналата седмица за работата си, която включваше срещи с вицепремиера, местни журналисти и военни.

“Шон Пен демонстрира смелостта, която липсва на много други, най-вече западни политици,” написа президентът на Украйна Володимир Зеленски във Facebook. “Режисьорът дойде специално в Киев, за да запише всички събития, които в момента се случват в Украйна и да разкаже на света истината за руската инвазия в нашата страна.”

Пен беше в Украйна и в края на ноември, за да работи по проекта, продуциран от Vice Studios, пише Huffpost. Той участва в различни международни хуманитарни и антивоенни дейности през годините.

Източник: profit.bg