Вчера си отиде един от най-големите актьори Шон Конър. Шотландецът е първият актьор изиграл знаменития агент Джеймс Бонд във филма "Доктор Но" от 1962г. 

До тогава Конъри е неизвестен, но ролята му на Джеймс Бонд го прави световноизвестен. Той се е превъплащавал в ролята на Бонд най-много пъти - цели седем. Конъри е Бонд от 1962 до 1971 години, когато отстъпва ролята на Джордж Лейзънби. През 1983г. Конъри се връща в още един филм като Бонд във филма "Никога не казвай никога", който е римейк на Операция "Мълния". 

Самият Конъри е заявявал, че доста мрази тази си роля. За разлика от другите актьори изиграли агента обаче Шон Конъри е единственият, който успя да избяга от сянката му. Шотландецът няма да бъде запомнен само като Джеймс Бонд. Той изигра много добри други роли в света на киното. Конъри изигра бащата на Идиана Джоунс, играе още във филми като "Името на розата", "Шотландски боец", "Робин Худ", "На лов за Червения октомври", "Скалата", "Клопка", "Лигата на необикновените" и много други. 

За разлика от много актьори Конъри решава да приключи с актьорството още през 2003-та година. Тогава той участва в последния си филм "Лигата на необикновените" и след това заживява в Бахамите далеч от светлините на Холивуд. 

Конъри почина вчера на 90-годишна възраст в Насау, Бахамските острови. Не се съобщава каква е причината за смъртта му. Той ще бъде изпратен в тесен семеен кръг. Церемонията ще се състои, когато обстановката позволява.