Властите в Северна Корея отзоваха за консултации основните си посланици зад граница, предаде „Интерфакс”, като се позова на агенция „Ренхап”.

Сред привиканите обратно в родината дипломати са посланикът в Китай Ли Че Рен, Ким Хен Чун (Русия) и Ча Сон Нам (постоянен представител в ООН). Към момента не е известно колко техни колеги за привикани за консултации в Пхенян.

За последно подобни действия са били предприемани от Северна Корея през юли 2015 г. Решението на КНДР, което на езика на дипломацията означава отказ от диалог със съответните държави, този път идва на фона на покачващото се напрежение между комунистическата страна и САЩ.

Доналд Тръмп ясно даде да се разбере, че не би се поколебал да използва сила срещу Северна Корея, докато в Пхенян се заканиха, че ще проведат изпитание на ракети с голям радиус на действие, които ще прелетят над Япония, за да паднат на броени километри от американските бази в Гуам. В същото време Русия и Китай този път не застанаха плътно зад КНДР и Пекин даже подкрепи новите санкции срещу южната си съседка.