Навършват се 100 години от рождението на принц Филип. По този повод кралица Елизабет получи роза, създадена специално за юбилея. 95-годишната му съпруга получи цветето от Кийт Уийд, президент на Кралското градинарско общество, предаде SkyNews. 

Розата бе засадена в градината на замъка Уиндзор – емоционално място за херцога на Единбург, тъй като там са родени майка му и баба му. Припомняме, че на 9 април принц Филип почина именно в Уиндзор.

При получаването на розата Елизабет коментира, че тя „изглежда прекрасно“. Сумата, събрана от продажбите на новоселектираното цвете, ще бъде дарена на благотворителен фонд, чийто патрон бе принц Филип.

Последните дни бяха много емоционални за кралицата. На 4 юни се роди нейната 11-та правнучка, която бе кръстена от родителите си Меган и Хари – Лилибет. Така кралицата е наричала самата себе си, когато е била малка и не е можела да произнесе правилно името си. В събота, 12 юни, пък ще се проведе парадът Trooping the Colour, с който всяка година се отбелязва рожденият ден на монарха. Елизабет е родена на 21 април, но тържествата са винаги през юни, когато времето на Острова е по-подходящо.