Тайният разузнавателен съюз "Петте очи" разкри големите лъжи на Китай за коронавируса. Това става ясно от изтекло секретно досие от 15 страници, в което са описани действията на китайското правителство след избухването на пандемията в азиатската страна, пише Дейли Мейли. Обединението "Пет очи" е съюз от пет държави, които работят заедно от десетилетия - още от времето на Втората световна война, и шпионират по цял свят. Това са САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Всички участници в съюза говорят английски език, имат общи културни традиции и сходни правни системи.

Някои от версиите за прегрешенията на Китай се лансират отдавна, а сега намират потвърждение в разузнаването на Алианца. Според него в първите дни на заразата Пекин е предприел тактика на пълно информационно затъмнение в международен план, като по този начин е попречил на другите държави да се подготвят своевременно и да вземат мерки. Китайското правителство е затворило устите на доста местни критици и е проявявало пълен скептицизъм и безразличие относно видеоклиповете, появили се в интернет. Също така в Китай са знаели още в края на декември, че вирусът се е предавал от човек на човек, но отричат тази информация до 20 януари, с подкрепата на Световната здравна организация. Именно в това обвини организацията президентът на САЩ Доналд Тръмп и заплаши да спре финансирането. Пекин е скрил информацията и за безсимптомните преносители на коронавируса.

Според разследването на "Петте очи" на 3 януари Китайската здравна комисия е заповядала унищожаването на проби от вируса и е забранила всякакви публикации по темата за COVID-19. В момента, в който правителството затвори провинция Хубей, блокира огнището на заразата - град Ухан на 23 януари и забрани пътуванията в страната, и дори седмици след това, е твърдяло, че няма необходимост от прекратяване на международните полети - отново с подкрепата на СЗО. Китайски доктори и учени, алармирали за опасността от вируса, или са изчезнали, или са били наказвани според документите от разузнаването.

От секретните документи става ясно още, че през 2013 година китайски изследователи изолираливирус с 96 прцента от структурата на COVID-19. А през 2015 година тяхно изследване установило, че коронавирусът се предава от прилепа на човека. В друго твърдение на съюза "Петте обич" се посочва, че вирусът е изтекъл от лабораторията в Ухан и има доказателства за това. Същото каза и президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера.