Сателитни снимки показват ужасяващия мащаб на клането в Североизточна Нигерия, извършено от ислямистката групировка „Боко харам“ между 3 и 7 януари, съобщава международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ .

Това е най-разрушителната атака на групировката досега, посочва организацията.

Снимките показват, че при атаката „Боко харам“ е унищожила около 3700 жилища и други сгради в два града – Бага и Дорон Бага, пише британският вестник „Дейли телеграф“.

Става въпрос за 620 сгради в Бага и 3100 в Дорон Бага.

Дорон Бага е почти изличен от картата при продължилата четири дни атака, а жертвите са стотици.

   

„От всички нападения на „Боко харам“, анализирани от „Амнести интернешънъл“, това е най-разрушителното до момента“, казва Даниел Ейре от организацията. „Това е умишлена атака срещу мирни граждани, чиито домове, клиники и училища са вече обгорени руини“.

Градът, който е бил с население от около 10 хил. души, е напълно унищожен. Ислямистите са нападнали и изравнили със земята още 16 села в района на Бага.

Нигерийското министерство на отбраната съобщава за 150 жертви, но правителството често е давало погрешна информация за ислямисткото въстание и често намалява мащаба на страданията.

Точният брой ще е почти невъзможен за установяване, тъй като достъпът до Бага и околностите е под контрола на бунтовниците.

Жертвите сред мирното население са стотици, съобщава „Амнести интернешънъл“, цитирана от АФП. Местен жител, избягал от Бага след като се крил три дни, съобщава че е „ходил по трупове“ в продължение на пет километра по време на бягството си. Друг свидетел съобщава, че бойците на „Боко харам“ са ходели от къща на къща, разстрелвайки мъжете в боеспособна възраст. Смята се, че нападението срещу града е имало за цел да го накаже за сътрудничеството на местните милиции със силите за сигурност.

Според местни източници нигерийските военни дори не са се опитали да защитят цивилните от атаката. Те са напуснали постовете си още при пристигането на бойците на „Боко харам“.

„Амнести интернешънъл“ напомня, че убийството на мирни граждани и унищожаването на жилищата им са военни престъпления и престъпления срещу човечеството, които трябва да бъдат разследвани.

TrafficNews.bg