Властите на САЩ затварят въздушното пространство на страната за руски самолети. Това обяви американският президент Джо Байдън, пред Камарата на представителите и Сената на Конгреса на САЩ в годишното обръщение за състоянието на Съюза.

„Обявявам, че се присъединяваме към нашите съюзници в затварянето на американското въздушно пространство за всички руски полети“, каза той, цитиран от ТАСС.

Забраната за полети на руски самолети във въздушното пространство на САЩ ще влезе в сила до края на деня, според съобщение, публикувано на сайта на Министерството на транспорта на САЩ. 

Както се отбелязва в прессъобщението, забраната ще се прилага за всички самолети, „притежавани, сертифицирани, експлоатирани, регистрирани, наети или контролирани от или в интерес на лица, които са граждани на Русия“.

„Това включва пътнически и карго полети, редовни и чартърни полети, което по същество означава затваряне на въздушното пространство на САЩ за всички търговски въздушни превозвачи и други граждански самолети в Русия“, добави американската агенция.