САЩ направи поредната стъпка към това да се дистанцира от международната общност. Този път страната скъса отношенията си с  ЮНЕСКО.

Решението не е било взето лесно, а причина за него са станали "непрекъснато проявявани антиизраелски предубеждения", се казва в официалното съобщение на Държавния департамент във Вашингтон.

Предприетата от американската страна мярка може да доведе до още по-силно обтягане на отношенията между правителството на президента Тръмп и ООН.

Мярката е поредна стъпка от страна на правителството на Тръмп да се дистанцира от международната общност, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл".

Медиите акцентират върху оповестеното часове след решението на САЩ намерение на Израел също да напусне ЮНЕСКО. Израелският премиер Бенямин Нетаняху е определил организацията като "превърнала се в театър на абсурда", а решението на САЩ като "смело и морално".

Оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО не е първото, като предишният път е през 1984 г. при президента Роналд Рейгън. Оставането им извън организацията продължава до 2002 г., когато отново се връщат в нея при президента Джордж Буш-син, припомня БТА.