САЩ отваря границите си за пътници от 33 държави. Условието е да са ваксинирани и да са с отрицателен тест за коронавирус, направен 72 часа преди пътуването. Това съобщи BBC.

Новите правила бяха обявени от Белия дом.

Решението бележи края на строгите ограничения, наложени върху пътуващите от началото на миналата година. Мерките ще се прилагат за 26-те държави от Шенген, както и за Великобритания, Бразилия, Китай, Индия, Иран, Ирландия и Южна Африка.

Говорителят на Белия дом Кевин Муньос потвърди, че ограниченията ще отпаднат на 8 ноември в Twitter, като добави, че политиката „се ръководи от общественото здраве, строга и последователна“.

Ограниченията за граждани извън САЩ първо бяха наложени на пътниците от Китай през януари 2020 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп, а след това бяха разширени и за десетки други страни, без ясни показатели как и кога да ги вдигнат.

Ограничения за ненужни пътници по сухопътните граници с Мексико и Канада съществуват от март 2020 г. за справяне с пандемията COVID-19.

Това означава, че в Съединените щати ще могат да влизат хора, които са се имунизирали с една от ваксините, одобрени от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, както и с препарати, включени в списъка за спешно прилагане на Световната здравна организация, т.е. ваксини като "Астра Зенека" или китайските "Синовак" и Синофарм".