Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че е упълномощил правителството да достави безплатно 500 милиона допълнителни теста за коронавирус, за да може да се удовлетвори търсенето в страната на фона на разпространението на варианта Омикрон, предаде Ройтерс.

Преди коледните празници Белият дом вече обеща да осигури този месец 500 милиона безплатни теста. Така общият брой става 1 милиард.

"Днес упълномощавам моя екип да достави 500 милиона допълнителни теста, които да бъдат раздадени безплатно", каза
Байдън.

Президентът на САЩ призна, че разбира разочарованието на своите сънародници, но увери, че достъпът до тестове се е подобрил.

"Изчислено е, че този месец ще достигнем близо 15 милиона теста на ден и ще имаме над 375 милиона домашни бързи теста само през януари. Това е голям скок", каза Байдън.

Президентът на САЩ съобщи, че правителството възнамерява да пусне следващата седмица сайт, от който хората да могат да поръчват безплатни тестове с доставка по домовете.

Също другата седмица, още 1000 военни медици ще бъдат изпратени в шест американски щата, за да помогнат на болниците, претоварени от ръст на пациентите заради разпространението на силно заразния вариант Омикрон, обяви още Байдън. Той уточни, че екипи, които ще се състоят от седем до 25 военни лекари, медицински сестри и други, ще отидат в Мичиган, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Охайо и Роуд Айлънд, за да подкрепят спешните отделения и да освободят персонал за оказване на други медицински грижи.

Следващата седмица ще съобщя как властите ще предоставят безплатно на американците висококачествени предпазни маски, заяви още Байдън. Той каза, че е покрусен от рекордния брой нови случаи и хоспитализирани в страната във връзка с Омикрон.

Броят на хоспитализираните с ковид в САЩ е достигнал рекордно равнище тази седмица, сочат изчисления на Ройтерс, като нараства стабилно от края на декември насам - период, през който Омикрон измести Делта като доминиращия вариант в страната.