САЩ обвиниха Русия, че е изстреляла космическо оръжие

Москва също преди е обвинявала Съединените щати, че искат да поставят оръжия в Космоса

22.05.2024 22:45 1414 0
САЩ обвиниха Русия, че е изстреляла космическо оръжие

Съединените щати обвиниха Русия, че е изстреляла космически апарат, способен да атакува спътници в орбита, съобщи Пентагонът, когато напрежението около космическите оръжия се покачва, пише "Политико".

„Русия изстреля спътник в ниска околоземна орбита, който по наша оценка вероятно е контракосмическо оръжие“, заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър, като добави, че космическият апарат е бил изпратен „в същата орбита като правителствен спътник на САЩ“.

Тъй като спътниците са от решаващо значение за комуникациите, геолокацията и дори за наблюдението на изменението на климата, военните осъзнават важността на защитата на своите активи.

Например лазерите могат да се използват за заливане на оптичните сензори на сателитите със светлина, която да заслепи сателитите за изображения; шпионирането на сателитните комуникации също може да представлява проблем. Франция обвини Русия, че се е опитала да подслушва сателита Athena-Fidus, който тя споделя с Италия.

Москва също преди е обвинявала Съединените щати, че искат да поставят оръжия в Космоса.

„Те за пореден път показаха, че истинските им приоритети в Космоса не са насочени към освобождаването му от всякакви оръжия, а към поставянето им там и превръщането му в арена на военен конфликт“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тази година американски служители информираха, че Русия разработва вид ядрено антисателитно оръжие - разкритие, което предизвика недоумение сред специалистите по космическа политика поради катаклизмите, които би имала една детонация върху световната икономика.

Усилията за постигане на споразумение в ООН относно разполагането на оръжия в Космоса продължиха и тази седмица, като Русия и Китай блокираха предишни опити за забрана на разработването на оръжия за масово унищожение в орбита.

В понеделник беше отхвърлено и контрапредложението на Москва, като Алжир, Еквадор, Китай, Гвиана, Мозамбик и Сиера Леоне гласуваха заедно с Русия, а Франция, Япония, Малта, Южна Корея, Словения, Обединеното кралство и САЩ гласуваха против, предаде БТВ. 

 

 

Акценти

Изпрати новина