Държавният секретар Майк Помпео заяви късно в понеделник, че Съединените щати обмислят да забранят китайските приложения за социални медии, включително TikTok.

"Не искам да излизам пред президента (Доналд Тръмп), но това е нещо, което обмисляме", каза Помпео в интервю за Fox News.

Американските депутати споделиха опасенията си относно националната сигурност по отношение на обработката на потребителските данни в TikTok, заявявайки, че се притесняват от китайските закони, изискващи от местните компании „да подкрепят и сътрудничат в разузнавателната работа, контролирана от Китайската комунистическа партия“.

Приложението, което не е достъпно в Китай, се е стремило да се дистанцира от своите китайски корени, за да се хареса на световната аудитория и подчерта своята независимост от Китай.

Забележките на Помпео също идват на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай по отношение на борбата с огнището на коронавирус, действията на Китай в Хонконг и почти двугодишната търговска война.

TikTok, приложение за кратки видеа, собственост на базираната в Китай ByteDance, наскоро беше забранено в Индия, заедно с 58 други китайски приложения след граничен сблъсък между Индия и Китай.

Ройтерс съобщи късно в понеделник, че TikTok ще излезе от пазара в Хонконг в рамките на дни, като реши да го направи след въвеждането на нов закон за националната сигурност на Китай за полуавтономния град.

Kъм дeĸeмвpи мeceц 2019 г. ТіkТоk, ĸoятo пoзвoлявa пyблиĸyвaнeтo нa 15-ceĸyндни видea c мyзиĸaлeн фoн, вeчe ce бeшe пpeвъpнaлa в тpeтoтo нaй-пoпyляpнo пpилoжeниe, изпpeвapвaйĸи дopи Fасеbооk и Іnѕtаgrаm, нo вce пaĸ изocтaвaйĸи oт WhаtѕАрр и Меѕѕеngеr, cпopeд aнaлизaтopcĸaтa ĸoмпaния Ѕеnѕоr Тоwеr. Toгaвa тo имaшe 625 млн. aĸтивни пoтpeбитeли днeвнo, нo зa нaд пoлoвин гoдинa тexният бpoй мoжe би e нaдxвъpлил 1 млpд.