САЩ разполагат още до 3500 войници в Близкия изток, след като с US дрон бе убит висш ирански генерал, предаде АФП, позовавайки се на представител на Пентагона, цитирани от БНР. 

Подкрепленията са от 82-ра въздушнопреносима дивизия, която вече изпрати няколкостотин военни в региона по-рано тази седмица след ескалация на напрежението заради атаката на посолството на САЩ в Багдад.

Решението на Пентагона идва, след като при ракетен удар с американски дрон в Багдад бе убит ген. Касем Солеймани – командващ елитната част „Ал Кудс“ – звеното за операции в чужбина на иранската Революционна гвардия.

САЩ в момента имат около 5200 войници в Ирак.

Междувременно Ройтерс съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Майк Еспър е отменил плановете си да вземе личен отпуск по-късно през януари заради нарасналото напрежение с Иран.

Тръмп: Ген. Солеймани трябваше да бъде убит преди години

Преди това президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ген. Касем Солеймани е трябвало да бъде убит „преди години“.

„Генерал Солеймани е убил или ранил тежко хиляди американци в продължение на дълъг период от време и планираше да убие много други. Той беше пряко или непряко отговорен за смъртта на милиони“, написа Тръмп в Туитър.

„Макар че Иран никога няма да може да го признае, Солеймани беше мразен и предизвикваше страх в своята страна. Те не са толкова тъжни, колкото лидерите се опитват да ги представят пред останалата част от света. Той трябваше да бъде убит преди години!", добави президентът на САЩ.

Спрени полети

Две близкоизточни авиокомпании заявиха, че прекратяват полетите си до и от Багдад, след засилване на геополитическото напрежение в региона, предаде Асошиейтед прес.

Националната йорданска авиокомпания „Роял Джорданиън“ спира всички полети между Аман и Багдад заради обстановката в областта на сигурността в иракската столица и на международното летище, където бе убит генерал Касем Солеймани.

Компанията обаче запазва редовните полети до Наджаф, Басра, Ербил и Сулеймания.

Бахрейнската национална авиокомпания „Гълф еър“ обяви, че спира временно полетите до и от градовете Багдад и Наджаф.