Санкциите срещу Русия продължават. Големи компании, изпълняващи всякакви дейности прекратяват отношения с Руската федерация, поради предприетите действия за военна операция в Украйна.

След като от Volkswagen преустановиха зареждането на дилърите с коли в Русия заради военната инвазия в Украйна, от Volvo официално обявиха, че спират продажбите на леки коли и камиони в страната.

Volvo временно няма да продава и да доставя нови автомобили в Русия, нито да произвежда камиони в завода си в Калуга, се казва в официалното становище на компанията. Шведската марка за камиони Scania от своя страна ограничи доставките на камиони и резервни части.

Говорителят на Volvo Бен Фулдс обясни спирането на продажбите и доставките като "потенциални рискове, свързани с търговията с материали с Русия, както и санкциите, наложени от САЩ и ЕС".

Заводът на Nissan в Санкт Петербург в момента работи, но доставка на автомобили в салоните за продажба не се извършват.

Освен Volkswagen (Audi, Skoda, Porsche, Volkswagen, Volkswagen Commercial Vehicles, Bentley, Lamborghini и Ducati) руските дилъри не получават модели и от Jaguar Land Rover и General Motors (представени в Русия само от марката Chevrolet). Daimler Truck AG пък преустанови сътрудничеството с KamAZ и спря доставката на компоненти за руските камиони.

"Мерск", която е най-голямата в света компания за контейнерни превози, временно ще спре всичките си превози до и от Русия в отговор на западните санкции срещу Москва след нахлуването й в Украйна.

Британското правителство включи най-голямата руска банка, държавният гигант "Сбербанк", в списъка с учреждения, подложени на санкции във Великобритания в отговор на инвазията на Русия в Украйна, предаде Франс прес.

Maersk Line или Maersk SeaLand е датска международна компания за контейнерни превози и най -голямото действащо дъщерно дружество на датския бизнес конгломерат - Maersk Group.

Спирането, обхващащо всички руски пристанища, няма да включва хранителни продукти, медицински и хуманитарни доставки, допълват от "Мерск".

"Тъй като стабилността и безопасността на нашите операции вече са пряко и косвено засегнати от санкциите, нови резервации на Maersk за и от Русия ще бъдат временно преустановени", се посочва в изявлението на "Мерск".

Националната хокейна лига на САЩ и Канада обяви, че е прекратила бизнес отношенията си с Русия и повече няма да взема предвид страната, когато търси домакини за бъдещи състезания от НХЛ на фона на продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

НХЛ също така временно спира своите рускоезични социални и дигитални медии, се казва в изявление.

В северноамериканската лига има много високопоставени руски играчи, включително звездите на Тампа Бей Никита Кучеров и Андрей Василевски и крилото на Вашингтон Александър Овечкин.

YouTube блокира канали, свързани с руските държавни медии RT и Sputnik в цяла Европа – включително Обединеното кралство – на фона на инвазията в Украйна.

Компаниите за обработка на картови плащания "Мастъркард" (Mastercard) и "Виза" са блокирали достъпа на множество руски финансови институции до платежните им мрежи в резултат от санкциите, наложени на Русия заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс.

Международната федерация по волейбол FIVB обяви решението си да премести домакинството на световното първенство за мъже по волейбол, което трябваше да се проведе в Русия това лято.