Руски учени са разработили антивирусен разтвор за тъкан на базата на наносевер, който не се отмива дълго време.

Според РИА Новости, ръководителят на лабораторията по химия и технология на модифицирани влакнести материали в Института по химия на разтворите на Руската академия на науките Андрей Мориганов при създаването на антивирусна импрегнация сребърните наночастици са били подсилени с полимери, които също имат антимикробни свойства.

Освен това, тъканта, третирана с разтвора, дава сто процента инактивиране на вируса, без да възстановява жизнеспособността му. Между другото, учените вече са импрегнирали няколко пилотни партиди чорапи и други трикотажни изделия към него.

В света няма аналози на руския препарат. В сравнение с чужди антимикробни разтвори, той е по-евтин и лесен за производство - той се синтезира при стайна температура за сравнително кратко време и запазва свойствата си в продължение на няколко месеца, включително издържа на повече от 20 измивания.

Можете да нанесете импрегнацията върху целулозен текстил - плат, марля, платно или готов продукт. Досега са освободени няколкостотин метра антивирусна тъкан, от които са ушити защитни маски.