Русия въведе лекарство, одобрено за лечение на пациенти, страдащи от новия коронавирус, заявиха представители на руската власт днес. Броят на инфекциите там надхвърли половин милион.

Първите доставки на новото антивирусно лекарство, регистрирано под името Avifavir, са извършени в някои болници и клиники в цялата страна, се казва в прессъобщението на суверенния фонд за богатство на Русия RDIF. RDIF има 50% дял в съвместно предприятие с производителя на лекарството ChemRar, който ръководи опитите.

Здравното министерство даде одобрение за употребата на лекарството при специален ускорен процес, докато клиничните изпитвания, проведени за по-кратък период и с по-малко хора от много други страни, все още са в ход.

Понастоящем няма ваксина срещу COVID-19 - болестта, причинена от новия коронавирус, и опитите върху хора с няколко съществуващи антивирусни лекарства все още не показват ефикасност.

Шефът на RDIF Кирил Дмитриев миналата седмица каза пред Ройтерс, че планът е ChemRar да произвежда достатъчно количество от лекарството, за да лекува около 60 000 души месечно.

Дмитриев днес заяви, че повече от 10 държави са направили заявки за доставки на Avifavir.

"Водеха се преговори за доставка на лекарството в почти всички региони на Русия, като 7 сред над 80-те региона получиха първоначалните доставки още днес", добави Дмитриев.

Със 502 466 случая Русия е третата най-засегнага страна от пандемията в света след Бразилия и САЩ, но има сравнително ниска официална смъртност от 6632 души. Този факт беше в центъра на разискването.

Московското здравно ведомство в сряда увеличи броя на смъртните случаи за месец май, като се позова на промените в начина, по който определя причината за смъртта на пациенти, страдащи от други здравословни проблеми.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече да има нещо "нелицеприятно" в официалните данни за смъртта от коронавирус в Русия, след като Световната здравна организация заяви тази седмица, че ниската смъртност в Русия е „трудна за разбиране“.