В края на 1961 година СССР детонира най-голямата ядрена бомба, която света някога е виждал. RDS-220 или Цар Бомба е водородна бомба, която избухва със силата на 50 млн. тона динамит. И до днес това е най-голямата експлозия в света, причинена от човек. А по случай 75-тата годишнина на ядрената индустрия в Русия "Росатом" публикува 40-минутно видео и разсекрети невиждани досега кадри от един от последните надземни ядрени тестове.

Разбира се, първите 30 минути от видеото, публикувано в YouTube, са чиста съветска пропаганда за пътя на бомбата - от нейното създаване до детонирането й. Близо 8 метра дълга и 2 метра висока, Цар Бомба била толкова голяма, че част от резервоарите за гориво са премахнати, спешно биват сменени пусковите електрически системи, премахнати са и стените на товарния отсек. Специално пригоденият ТУ-95 пуска 27-тонната бомба над остров Нова Земя в Арктическия океан. Тя избухва на 4 метра над земята.

Взривът е толкова силен, че застига самолета ТУ-95, който се намира на близо 120 км от мястото на експлозията. Той пропада във въздуха, но пилотът се съвзема и успява да спаси живота си, предава dnes.bg. Ударната вълна е толкова мощна, че попречва на над петметровата огнена топка да докосне земята. Експлозията е видяна на 1000 км, а облакът във формата на гъба се издига на 67 км - седем пъти по-високо от връх Еверест. Хората в Норвегия и Финландия усещат ударната вълна, която на места чупи и прозорците.

Цар Бомба била невероятно смъртоностно оръжие и едно от последните ядрени оръжия тествани над земята. След това САЩ , Русия и Великобритания се договарят, че тестовете на подобни бомби ще се случват само под земя.

Кадрите от взрива на Цар Бомба е отрезвяващо припомняне за лудостта по време на Студената война, но и ни напомня, че сме забравили уроците на миналото. New START, договорът от ерата на Обама, който определя ограничения за броя на внедрените ядрени оръжия между САЩ и Русия, скоро ще изтече и няма изглед да бъде подновен. 

Съединените щати са разположили малки ядрени "тактически" оръжия на своите ядрени подводници, а Русия работи върху набор от нови ядрени оръжия.

Старата ядрена заплаха се завръща. Кадрите на Цар Бомба са напомняне какво означава това.