Русия е готова да съдейства за уреждане на конфликта в Нагорни Карабах. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с арменския си колега Зограб Мнацаканян.

"От руска страна бе изразена загриженост във връзка с растящия брой жертви сред мирното население. Отбелязано бе, че е необходимо спиране на огъня възможно най-скоро", посочва министерството на външните работи в Москва, цитирано от ТАСС.

В обръщение към "арменските граждани на Азербайджан, живеещи в зоната на бойните действия", министерството на отбраната в Баку увери, че армията на страната не обстрелва "мирното население, гражданските обекти и инфраструктурата".

"Азербайджанската армия избира за мишени огневите позиции, военните обекти и военната инфраструктура в окупираните територии. В тази връзка приканваме гражданското население в тези райони да стои по-далеч от зоната на бойните действия", се казва в обръщението, чийто текст разпространи днес пресслужбата на азербайджанското ведомство.

Министерството подчерта, че ще бъдат създадени условия мирните граждани да не пострадат и да бъдат евакуирани от района.

"Гражданските лица ще бъдат третирани според изисванията на Женевската конвенция, ще бъдат защитени човешките им права", се казва в документа.