700-годишен китайски свитък от династията Юан беше продаден за 41,8 милиона долара на търг на Sotheby's в Хонг Конг.

Свитъкът от 2 метра, озаглавен Пет пияни принца, които се завръщат на кон, е на Рен Ренфа, известен китайски художник и държавен служител.

Картината изобразява принцовете, яздещи коне, заедно с четирима придружители. Един от принцовете е Ли Лонджи, който по-късно става най-дълго управляващият император Сюандзонг от династията Тан.

Свитъкът е документиран в императорски колекции и носи колекция от печати, включително тези на няколко императори.

През 1922 г. Петте пияни принца, завърнали се на свитък, бяха транспортирани от Забранения град от Пу Йи, последният император на Китай, след падането на династията Цин.

Първоначално се изчислява, че произведението на изкуството се продава между 10 и 15,5 милиона щатски долара. Много от 21-те картини на Рен се съхраняват в музеи или са собственост на частни колекционери.

„Тази картина изобразява историята на петимата пияни принца, след като са прекарали много щастливо, а след това са се напили и са се прибрали у дома“, казва Сали Фонг, специалист по класически китайски картини в Sotheby's.

"Сред петимата принцове един от тях е бъдещият император. На тази картина можем да видим, че той е изобразен като този, който може да търпи пиянството, за да се върне у дома заедно с другите пияни принцове."