Огромният ръст на COVID-19 в Европа продължава, като Великобритания отчете нов рекорд, а Франция се доближи до вчерашния с близо 16 000 заразени.

За последните 24 часа в Обединеното кралство са регистрирани 6874 души с коронавирус, което е рекорд от началото на пандемията. Починали са 34 души с инфекцията за последния ден. С това общият брой на заразните на Албиона става 423 236 и 41 936 починали.

Във Франция положението е най-тежко, като страната влезе в Топ 3 по заразени за 24 часа с 15 797 души. Само вчера в страната са регистрирани повече – над 16 000. Починалите в страната са 150 за 24 часа и 31 661 души от началото на пандемията.

Италия, Чехия и Словакия също отчитат огромен ръст на заразените.  В цяла Европа се готвят нови ограничителни мерки. Не е изключено дори ново затваряне на граници и пълни национални карантини, каквито имаше през март и април.                

В Южна Италия въведоха нов режим. В Неапол и околната област Кампания маските вече са задължителни дори на открито, 24 часа в денонощието. Мярката ще е в сила до 4-ти октомври, с надеждата, че ще доведе до спад на броя на заразените. Подобни мерки въвеждат Генуа и Фоджа.

Недоволство има и във Франция. Марсилия е против оценката на правителството в Париж, че многомилионният град е "червена зона" на заразата. Както местните власти, така и гражданите и дребния бизнес са против по-строгата карантина.

В същото време от СЗО предупреждават, че броят на смъртните случаи може да стигне 2 млн. души преди да бъде създадена ваксина за вируса. В момента жертвите са 990 000, като до дни броят ще достигне 1 млн. души.