Окончателните клинични изпитвания на коронавирусната ваксина, разработени от AstraZeneka и Оксфордския университет, бяха спрени, след като участник в изследването имаше нежелана реакция. Въпреки че фармацевтичните компании не предоставиха подробности за негативната реакция, развита от един от ваксинираните доброволци, междувременно имаше съобщения, че той има преносим миелит, т.е. възпаление на гръбначния мозък.

AstraZeneka определи прекъсването като "рутина", а болестта като необяснима. Ню Йорк Таймс обаче съобщава, че доброволец от британска група доброволци е развил заболяване, което атакува гръбначния мозък и което може да е резултат от вирусна инфекция или началото на автоимунно заболяване.

Това заболяване включва пълен разрез на гръбначния мозък, който предотвратява комуникацията между мозъка и тялото при новото възпаление. Симптомите се проявяват само в частта на тялото под линията на възпаление и се отнасят до затруднено движение и сензорни проблеми.

Времето на диагнозата, както и дали е свързано с употребата на ваксина, остава неизвестно. 

След успешната първа и втора фаза на оксфордската ваксина имаше надежди, че тя може да бъде една от първите на пазара. Третата фаза от проучването започна преди няколко седмици и обхваща около 30 000 респонденти в САЩ, Великобритания, Бразилия, Южна Африка и Индия. Третата фаза на теста потвърждава ефективността на ваксината и нейната безопасност.

Би Би Си казва, че това е вторият път, когато ваксината в Оксфорд е прекратена от април, когато започнаха нейните изпитания при хора. Окончателното одобрение за продължаване на прегледа ще бъде издадено от компетентния здравен регулатор и тази процедура ще отнеме няколко дни, но дотогава всички ваксинации във всички страни, участващи в теста, ще бъдат временно преустановени.