Установиха причината за голямата катастрофата с пътническия самолет на Пакистанските международни авиолинии. Според разследването човешка грешка на пилота и контролната кула е в основата на трагедията, взела 97 жертви през май, когато самолетът падна в жилищен квартал в Карачи. Тогава оцеляха само двама души.

Пилотът и кулата имат пропуски по отношение на протокола, заяви министърът на авиацията на Пакистан Гулам Сарвар Хан, цитиран от Би Би Си. Той добави, че пилотите не са били концентрирани и заради пандемията от коронавируса. Полетът на 22 май бе сред първите в страната след отварянето на гражданската авиация по време на пандемията. По думите на министър Хан машината, Airbus A320, е била технически изрядна. Пилотът не е спазил инструкциите на контролната кула, а тя, от своя страна, не го е информирала за ударилия се двигател, добави Хан.

Самолетът е летял от Лахор за Карачи, когато пада върху жилищна зона. Преди това пилотът първоначално е опитал да се приземи на летище Jinnah в Карачи. Той не е успял да разгърне механизмите за кацане. Това, от своя страна, е причинило застъргване на пистата преди повторното излитане. След това, докато екипажът се готвел за второ приземяване, РВД-тата не го уведомили, че вследствие на първото двигателите са тежко повредени.

 

Видео показва самолетната катастрофа в Пакистан от друг ъгълЗа момента жертвите са 97

97 жертви и двама оцелели при самолетния ад в ПакистанВсе още няма данни колко са жертвите на земята