Коронавирусът се предава от човек на човек основно чрез говорене и дишане, твърдят китайски учени. Според тях заразени пациенти са в състояние да освобождават милиони вирусни частии за час, дори да нямат симптоми. Според експертите това потвърждава необходимостта от носене на маски, които имат ключова роля в ограничаването на заразата.

Както повечето респираторни вирусни заболявания, коронавирусът се разпространява най-вече по въздушно-капков път. Преди се смяташе, че това става с кихане и кашляне, но последните изследвания показват, че за предаването на заразата са достатъчни само говорене или просто дишане. Това обяснява и бързото разпространение на заразата в целия свят. Изследователите са установили още, че тоалетните и подовите настилки са "резервоари" на вируса, но не може да се каже същото за често използвани устройства като мобилни телефони.

Проучването е било под ръководството на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Пекин. Били са изследвани 300 вирусни проби от дъха на 35 болни пациенти, както и от въздуха и подовите настилки в болниците. В издишаните човешки аерозоли вирусните частици са били 3 пъти повече, отколкото по повърхностите, и 4 пъти повече, отколкото във въздуха на помещенията.