В Китай е имало 10 пъти повече болни от грип в края на 2019 година, в сравнение със същия период на предходната 2018-а. Тази цифра хвърля поредната сянка на съмнение относно истинския брой на заболели и жертви на коронавирус в страната, в която пламна заразата. Според публкувана от китайските власти статистика болните от грип през декември са били 1.2 милиона, а в края на 2018-а - само 130 000. Според анализаторите тази огромна цифра се дължи на все още неустановената тогава зараза от коронавирус, който има грипоподобни симптоми.

Здравните власти в Пекин за пръв път предупредиха за мистеризоното заболяване COVID-19 на 31 декември 2019 година, след като 40 пациенти бяха пкосени от пневмония. Две седмици по-късно вирусът достигна и до Тайланд. Случаи на коронавирус бяха проследени до ноември миналата година, а от месеци вървят съмнения за реалните цифри на заразени и починали от COVID-19 в страната, които вероятно са много повече от официално изнесените.

Според американски учени 36 000 са починали в огнището на заразата - Ухан до 23 март, а цифрите на жертвите в Китай са около 14 пъти по-големи от съобщаваните официално 2524 за сътоветния период. Тези предположения са на базата на крематориумите в Ухан, които са работили по 24 часа на пълен капацитет. Предполага се, че са били изгаряни по 2000 тела на ден до втората седмица на февруари, когато официалният брой на починалите в цялата страна бе общо 700.

Според Пекин починалите в страната са общо 4634 - по-малко от една десета от починалите във Великобритания. Цифрите сочат, че 98 процента от смъртните случаи в Китай са в провинция Хубей, чиято столица е именно Ухан. Според други твърдения коронавирусът е върлувал още миналото лято. Сателитни снимки на големите болници в Китай са показали много повече автомобили и хора, струпани пред тях, в сравнение със същия период на 2018 година.

Дейли Мейл припомня също, че китайските власти са скрили началото на предишната голяма пандемия от подобния на сегашния коронавирус - SARS, през 2002 година. Тогава първият случай се е появил през ноември 2002 година, но правителството го е прикривало до януари 2003 година. До овладяването му през май 2004 година SARS зарази 8098 души и причини смъртта на 774.