За пръв път от два месеца в Турция отвориха врати ресторанти и кафенета. Всичко това се случва при спазване на строги мерки -на влизане клиентите дезинфекцират ръцете си, след което са настанявани според правилата за социална дистанция. Рано сутринта служителите на заведенията почистиха старателно и извършиха дезинфекция на площите, преди първите клиенти да прекрачат прага им, пише СиЕнЕн-Тюрк.

Най-нетърпеливите плажуващи също се насочиха към морето, където шезлонгите са наредени на разстояние от минимум два метра. На разположение на хората са поставени дезинфектанти.

Плажовете в Истанбул също са в готовност да започнат работа от днес, макар че метеоролозите предупреждават за очаквани силни дъждове и градушка. Служителите на организираните плажове в покрайнините на мегаполиса завършиха подготовките си, които да осигурят безопасност на плажуващите. Освен за социалната дистанция и наличието на дезинфектанти за общо ползване, внимателно се следи и за редовно почистване на кабинките за преобличане, писа "Дейли сабах".

От сутринта започнаха да се пълнят и плажовете в Анталия, след като отпадна продължилата два месеца и половина забрана за влизане в морето. Температура на въздуха от 20 градуса и на водата от 21 градуса предлагат днес плажовете в морската столица на Турция. В сила са обаче предпазни мерки за гражданите като социална дистанция, маски и хигиенни правила, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Освен заведенията за хранене, кафенетата и плажовете от днес в Турция работят и фитнес центровете, забавачките и библиотеките. Правителството позволи на по-ранен етап да бъдат отворени също салоните за красота, бръснарниците и търговските центрове, а от петък бяха позволени и първите колективни молитви в джамиите. Отменени са и ограниченията за междуградски пътувания, като единствено хората над 65 години трябва да получат специално разрешително, за да пътуват.