Нидерландия започва да разхлабва от днес мерките срещу разпространението на COVID-19. 

От днес отварят врати кафенета, ресторанти, барове и музеи, които не работеха от 18 декември. Достъпът обаче ще бъде възможен само срещу сертификат за ваксина или скорошно преболедуване. Нощните барове остават затворени, а спортни събития и концерти ще се провеждат с ограничен капацитет на публиката.

Премиерът Марк Рюте обяви, че поема огромен риск с разхлабването, но и че икономиката на страната няма да понесе по-дълъг срок на ограничения.

„Днес правим голяма стъпка, за да отворим Холандия, докато броят на новите случаи наистина минава всички рекорди“, каза Рюте на пресконференция в Хага, като каза, че този ход не е без рискове.

Строгите мерки бяха наложени с цел ограничаване на заразата, но неуспешно. Средно на ден в Нидерландия има 60 хиляди нови случаи.

Вчера заразените бяха рекордните 366 хиляди. Над 90% от нидерландците са ваксинирани, но едва 57% са си поставили бустерна доза.

На професионалните спортни отбори ще бъде разрешено да запълват стадионите само до една трета от нормалния им капацитет.

Футболни клубове и администратори протестираха срещу този ход още преди официалното му обявяване, наричайки го в съвместно изявление "предложение без перспектива".

Натискът от страна на местните политици накара правителството на Рюте да облекчи ограниченията, особено след като кметове от 30 общини отправиха петиция до правителството миналата седмица.

Имаше широко разпространени протести от собственици на бизнес, вариращи от музея на Ван Гог до местни кафенета срещу изключване от по-ранното облекчаване на пандемичните ограничения.

„Не мога да обясня защо тук в Бреда IKEA е отворена, но театърът, където хората могат спокойно да гледат представление, е затворен“, каза кметът на Бреда Пол Депла, говорейки преди обявяването.