Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с беларуския си колега Александър Лукашенко. Това съобщи телевизионният канал Беларус 1.

„Лидерите обсъдиха всички актуални проблеми на днешния ден. Освен това в разговора те засегнаха общата ситуация в Беларус “, се казва в изявлението на канала.

Разговорът се е провел по инициатива на руския лидер. Други подробности не са съобщени. По-рано Путин заяви, че Русия признава легитимността на президентските избори в Беларус. Предишния ден Александър Лукашенко подчерта, че ако ситуацията излезе извън контрол, то картинката може да се превърне в театър на военните операции. Според него неговият "добър приятел" Владимир Путин се придържа към същата позиция. Преди няколко дни Путин отбеляза, че Русия не е безразлична към случващото се в Беларус, но Москва се държи много по-сдържано от САЩ и Европа.

От 9 август протестите в Беларус не спират. В този ден се проведоха президентски избори. Според Централната избирателна комисия действащият държавен глава Александър Лукашенко спечели над 80% от гласовете. Гражданите, които не бяха съгласни с този резултат, започнаха да излизат на улицата. Те се сблъскаха с противопоставяне на служители по сигурността. Имаше жертви и от двете страни, а няколко цивилни бяха убити. По-късно срещите започнаха да са мирни.