Беларуският президент Александър Лукашенко казва, че Русия се е съгласила да предложи помощ за сигурност в случай военна заплаха, съобщава BBC.  Новоизбраният стар президент също изрази опасения относно военните учения на НАТО, които се провеждат в съседни Полша и Литва.

Новините идват при масови протести заради оспорваните резултати от изборите на 9 август.

Хиляди се събраха пред държавната телевизия в събота, настоявайки за пълно отразяване на демонстрациите. Днес се  планира се „Марш за свобода“ в центъра на Минск следобед.

В същото време привържаници на Лукашенко организират контрапортест.

"Всички, които обичат родината си и са против разделянето на страната на две противоположни страни, ще се съберат за този митинг", заяви организационната група "Белая Рус" във Facebook.

Има съобщения обаче, че работниците от държавния сектор са принудени да присъстват на митинга или да са изправени пред заплахата да загубят работата си. В продължение на дни работници в държавни фабрики организират разходки и много от тях се присъединяват към улични маршове срещу президента.

Безредиците избухнаха, след като президентът Александър Лукашенко претендираше за победа в изборите миналата седмица, резултатът от която беше осъден на фона на широко разпространени обвинения за фалшифициране на гласове.

Централната избирателна комисия казва,  че Лукашенко, който е на власт от 1994 г., спечели 80,1% от гласовете, а основният кандидат за опозиция Светлана Тихановская 10,12%. Последната обачче настоява, че при правилно преброяване на гласовете тя спечели подкрепа в диапазона от 60% до 70%.

Сблъсъците са жестоки след изборите, като досега са загинали двама души.