Президентът на Русия Владимир Путин изпрати новогодишна честитка до американския си колега Доналд Тръмп. В нея Путин отново покани президента на САЩ да присъства през май догодина на 75-годишнината от победата на Съветския съюз във Втората световна война.

В честитката на Путин се посочва, че Русия и Съединените щати носят историческа отговорност за гарантиране на сигурността и стабилността в света и че Москва се застъпва за нормализиране на двустранните отношения и за установяване на справедлив диалог, основан на взаимно уважение, информира БГНЕС.

Путин изпрати също поздравително послание до канадския премиер Джъстин Трюдо, като изрази увереност, че развитието на конструктивно, двустранно сътрудничество в много области, както и взаимното уважение като цяло, са в интерес на хората на Русия и Канада.

Всъщност честитката не е посветена само на САЩ и Канада - тя обхваща поздравления за ръководителите на редица държави. Доста от поздравените са бивши съветски републики, а спорната Южна Осетия, където Русия се намеси с военна сила срещу Грузия още преди над едно десетилетие, също е поздравена от руския президент. Поздравления за България няма - за сметка на страни като Бразилия, Венецуела, Куба, Сирия - с адрес Башар Асад, Турция.