Руският президент Владимир Путин неочаквано рязко и директно обвини България, че бави проекта "Турски поток" и заплаши, че газопроводът може и да заобиколи страната ни. 

Путин направи изказването си в Сочи, където се среща със сръбския си колега Александър Вучич.  "България бави реализацията на продължението на "Турски поток" на своя територия. Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, категоричен беше руският президент. След провала на другия проект за пренос на руски газ "Южен поток", той обвини българските власти, че са клекнали пред натиска от Вашингтон и Брюксел. 

Сегашното изказването на Путин идва по-малко от две седмици след визатата на българския премиер Бойко Борисов в Белия дом. 

След срещата с Доналд Тръмп Борисов увери, че американският президент не е против "Турски поток",  но пък US посланичката у нас Херо Мустафа в реч пред Атлантическия клуб заяви, че проектът с руски газ няма да донесе очакваните ползи за страната ни. напротив. "Продължаването на "Турски поток" през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна", заяви Мустафа.

Ако руски газ не влезе у нас през "Турски поток", на практика това обрича идеята за газов хъб "Балкан", категорични са обаче експертите.

Днес Путин подчерта, че сръбският участък от „Турски поток“ вече е готов на 81% и и целият тръбопровод се очаква да бъде завършен в близките седмици. Сърбия може да участва в транзита на руски газ през „Турски поток“, добави Путин.

По думите му, постигнато е споразумение за увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища, разположени в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра.

„Убедени сме, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа като цяло“, заяви руският лидер.

По-рано тази година руският енергиен министър Александър Новак заяви, че "Турски поток" ще мине през България към Централна Европа и ще продължава в Сърбия и Унгария. Като алтернатива на този вариант се смяташе маршрут през Гърция. 

Путин обвини България, че умишлено бави

© gazprom.ru

Путин съобщи на пресконференцията, че е обсъдил с Вучич ситуацията на Балканите и проблема с Косово.

Русия е готова на компромиси по косовския проблем, ако Белград и Прищина стигнат до такъв, заяви президентът.

Той каза още, че неговият сръбски колега Александър Вучич е приел поканата да гостува в Москва за Деня на победата на 9 май 2020 г.

"Следващата година ще бъде важна дата за всички нас - 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Г-н Вучич прие покана да дойде на тържествата, които ще се проведат на 9 май в Москва", заяви руският държавен глава.

Путин подчерта още: "Ние ще се радваме да видим сръбските военни сред участниците в парада на Червения площад."