Американско проучване показва, че до следващата година могат да бъдат спасени 130 000 живота, ако хората носят предпазни маски. В САЩ бе отправено и предупреждение, че смъртните случаи в страната могат да надхвърлят 511 хиляди на същата дата, ако не се ползват маски и мерки за социална дистанция.

В САЩ, страната, най-силно засегната от коронавируса, броят на случаите достигнаха  9 милиона, докато броят на смъртните случаи надхвърли 230 хиляди. 

В проучване, проведено от Университета във Вашингтон, беше обявено, че ако 95 процента от американците постоянно носят маски, приблизително 130 000 живота могат да бъдат спасени до март 2021 година, пише NTV.

Въпреки че носенето на маска се препоръчва от здравните власти в страната, то не е напълно прието от американската общественост поради противоречивото поведение на много политици, включително американския президент Тръмп. Изследователите обясниха, че само по-малко от половината от населението на САЩ носят маски публично.

Изследователите обаче заявиха, че носенето на маска не е единственият ефективен фактор за намаляване на смъртните случаи в страната. Посочвайки, че държавите трябва да затегнат мерките, експертите заявиха, че при липса на ефективни мерки за социална дистанция смъртните случаи в страната могат да достигнат 511 хиляди в края на февруари.