Стотици хора протестираха по време на литургия в полските църкви в неделя срещу съдебно решение, което е почти пълна забрана за аборт. Едни написаха лозунги по сградите, а други разпънаха черно пране.

За първи път протести се провеждат директно в църквите, както отвътре, така и отвън, в преобладаващо католическата държава, където решението на Конституционния съд сега предизвика четири дни демонстрации.

Решението, че абортите поради фетални дефекти са противоконституционни, завършва най-често срещаното от малкото правни основания, останали в Полша, и отличава страната по-далеч от европейския мейнстрийм.

Няколко десетки протестиращи прекъснаха маса в Познан, в Западна Полша, скандирайки „болно ни е от това“ и държайки транспаранти като „Католическите жени също се нуждаят от правото си на аборт“ пред олтара, предаде държавната агенция PAP.

В Краков протестиращите окачиха черно бельо и други дрехи на линии между дърветата, докато в Лодз, централна Полша, около 2000 души се събраха пред катедралата, съобщи частното радио Zet. Те скандираха: „Отделете църквата от държавата“.

Активисти в цялата страна носеха плакати, изобразяващи разпъната бременна жена. Във Варшава протестиращите пръскаха „аборт без граници“ в една от църквите, според PAP. В друга църква „на ръцете ти има кръв“ беше замазана на стената.

Някои хора дават карти на свещеници със символ на болта, символизиращ протеста им, вместо традиционното дарение по време на литургия.

„Днес съм тук, защото ме дразни, че в светска държава църквата решава вместо мен какви права имам, какво мога да правя и какво не ми е позволено“, каза 26-годишният медиен работник Джулия Миотк, протестирайки в пред църква във Варшава.

Лидерите на протестите казват, че консервативната управляваща партия в Полша, Право и справедливост (PiS), използва съда, за да промени политиката, за да задоволи влиятелната полска римокатолическа църква. Партията отрича това.

Църковните власти отказаха коментар. Говорител на правителството не можа да бъде намерен веднага за коментар.

Протестите от четвъртък вечерта се проведоха, въпреки че събранията на повече от петима души бяха забранени поради ограничения на коронавирус.