Простреляха мъж по време на в протест в близост до музей Албакърки, Ню Мексико. Това се е случило, тъй като протестиращите са се опитвали да съборят статуя на испански конкистадор от 16 век - дон Хуан де Оняте и Салазар.

Пострадалият е настанен в болница, като все още не се знае неговото състояние, съобщава Reuters..

Протестиращите срещу расизма вече унищожават статуи на Конфедерацията от гражданската война в САЩ, както и статуи на империалисти, конкистадори и други исторически фигури, свързани по някакъв начин с подчинение на коренно население.

Соломон Паси: Това, което се случва в САЩ го има всеки ден в СтолипиновоСпоред него феноменалният стрес е довел до ескалация на напрежението

Статуята в центъра на Албакърки е част от скулптура, наречена "Ла Йорнада", която изобразява Оняте, който води група испански заселници към Нова Испания, изследовател и колониален управител на провинция Санта Фе де Нуево Мехико.

Днес Оняте е известен с клането в Акома от 1599 г. След спор, довел до смъртта на тринадесет испанци, убити от Акома, включително племенника на Оняте, Хуан де Залдивар, Оняте нарежда отмъщение срещу Акама Пуебло. Пуеблото е унищожено. Около 800-1000 Акома са убити.