Само няколко часа след примирието, Азербайджан и Армения се обвиниха взаимно в нарушаване на условията за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Прекратяването на огъня, постигнато след маратонските преговори в Москва, застъпени от президента Владимир Путин, трябваше да спре боевете, за да позволи на етническите арменски сили в Нагорни Карабах и азербайджанските сили да разменят затворници и мъртви военни.

Но след минути примирието, което влезе в сила от обяд, двете страни се обвиниха взаимно, че го нарушават, пише Reuters.

Арменското министерство на отбраната обвини Азербайджан в обстрел на селище в Армения, докато етническите арменски сили в Карабах твърдят, че азербайджанските сили са предприели нова офанзива пет минути след примирието.

Азербайджан заяви, че вражеските сили в Карабах обстрелват азербайджанска територия. И двете страни последователно отричат ​​твърденията на другите за военна дейност.

В изявление, в което се предполага, че прекратяването на огъня не е напълно нарушено, президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че воюващите страни вече са ангажирани в намирането на политическо споразумение.

Преговорите за прекратяване на огъня в Москва бяха първият дипломатически контакт между двамата, откакто на 27 септември избухнаха боеве около планинския анклав, при което загинаха стотици хора. Анклавът е международно признат като част от Азербайджан, но е населен и управляван от етнически арменци.

Руският външен министър Сергей Лавров, който помогна да посредничи, заяви в изявление в ранните часове на събота след повече от 10 часа преговори, че прекратяването на огъня е договорено по хуманитарни причини.

Превод и редакция: TrafficNews.bg