От днес носенето на предпазни маски на публично място става задължително в Париж и няколко околни района. Това се случва на фона на скока в случаите на Covid-19 във Франция.

Този ход идва ден след като страната регистрира 6111 нови инфекции - най-високият им брой от началото на май.

Броят на "червените зони", където вирусът е в активна циркулация, е нараснал от две на 21.

Премиерът Жан Кастекс заяви, че иска да избегне поредното общо блокиране. Той каза, че коронавирусът се „засилва“ в цяла Франция и че ако правителството не предприеме бърз растеж на инфекцията може да стане „експоненциален“.

Въпреки рязкото нарастване на случаите през последните седмици, броят на дневните жертви остава нисък. Като цяло над 30 500 души са загинали, а почти 300 000 са заразени във Франция, пише BBC.

Редица европейски държави отбелязват скок в новите случаи, а Германия също планира по-строги правила.

От 08:00 часа в петък (06:00 GMT) в Париж всички пешеходци ще трябва да носят маски в обществени зони, както и хора на велосипеди, мотоциклети, скутери и най-различни други превозни средства за мобилност. Париж вече е червена зона, заедно с южната зона на Буш-дю-Рон, където вторият град Марсилия във Франция направи маски задължителни от сряда вечерта. Целият вътрешен пръстен също е червена зона, заедно с широка ширина на южната крайбрежна ивица и района на Жиронда около Бордо.

Маските също ще станат част от нормалния живот на френските ученици. Световната здравна организация препоръчва използването на маски в училище от 12-годишна възраст.

Маските вече се изискват в повечето затворени обществени пространства и ще бъдат задължителни на работните места от следващия месец.

Междувременно министърът на здравеопазването Оливие Веран обеща да засили тестовете на Covid-19, за да достигне милион тестове седмично през септември, с цел да ги направи достъпни за „всеки, който се нуждае от такъв и всеки, който иска такъв“.

Затягане на мерките и в  Германия

Маските също са ключова част от по-строгите ограничения на Германия, насочени към ограничаване на подновяването на случаите.

Въпреки че Германия не е видяла мащаба на смъртта, свързана с Ковид, както много други западноевропейски страни, федералното правителство и 16 държави са постигнали проект на споразумение за нови мерки:

Минимална глоба от 50 евро (45 £) ще бъде наложена на всеки, който нарушава правилата за маски - в магазини, обществен транспорт или другаде.

Големите събития ще бъдат забранени до края на годината, въпреки че регионите ще бъдат освободени, ако имат нисък процент на зараза и участниците са ограничени до тези райони

Това означава, че има малък шанс зрителите да се върнат в футболните мачове на Бундеслигата

След 15 септември ще има край на безплатните тестове за почиващите, които се връщат от високорисковите страни. Такива пътуващи вече трябва да се самоизолират за 14 дни.

Министърът на здравеопазването Йенс Спан твърди, че германските лаборатории достигат капацитет и че тестовете трябва да бъдат по-целенасочени. Но Volkmar Weckesser, чиято компания Centogene провежда тестове на летище във Франкфурт, че "ние дори не сме близо до достигане на капацитет".