Минеаполис е на път да стане първият американски град без районно управление. Това може да се случи, тъй като мнозинството от членовете на градския съвет е готов да разпусне полициате.

Идеята е да се създаде нов начин за осигуряване на обществена безопасност и това като знак, че протестите срещу убийството на Джордж Флойд от полицията оказват влияние.

„Ще демонтираме полицейското управление в Минеаполис“, заяви членът на съвета Йеремия Елис в Twitter. „И когато приключим, не просто ще го залепим отново. Драстично ще преосмислим как да подходим към обществената безопасност и да реагираме при извънредни ситуации “ заяви още тя, цитирана от Reuters.

Движението за „освобождаване на полицията“ предхожда сегашните протести, но спечели нова подкрепа, след като видео на Флойд, невъоръжен чернокож, прикован към земята с коляно до врата от полицая в Минеаполис Дерек Чавин, ужаси зрителите по целия свят миналия месец.

Съветът на Минеаполис все още не е обсъдил официално защитата или възстановяването на своите полицейски сили. Но председателят на съвета Лиза Бендер каза пред CNN, че мнозинството са в подкрепа.

"Ние се ангажирахме да премахнем полицията, както я познаваме в град Минеаполис, и да възстановим заедно с нашата общност нов модел на обществена безопасност, който всъщност поддържа нашата общност в безопасност", каза Бендер.

Превод и редакция: TrafficNews.bg