Днес до обед корабът „Стара Планина”, от чийто борд паднаха двама български моряци в Норвежко море, е продължил с обход и оглед на района, след което е напуснал зоната. Инцидентът е станал на близо 400 км от сушата в международни води. Спасителната операция в Норвежко море беше окончателно прекратена.

„Смята се, че при тези условия на студена вода, на такова силно вълнение, без жилетки или специални костюми, шансовете да оцелеят са минимални”, заяви Вера Шатилова, посланик в Норвегия, цитирана от Би Ти Ви.

Времето в Норвежко море е било критично – 9-метрови вълни, вятър със скорост над 70 км в час и температура на водата 6 градуса. В такива условия човек може да оживее до 3 часа. Ледените води сковават човешкото тяло 32 пъти по-бързо от студения въздух, сочат ръководствата за морско оцеляване в екстремни условия.

Собственикът на кораба не разкрива самоличността на моряците, но е информирал семействата им. В писмена позиция от Българския морски флот уточняват, че разследване ще проведат капитанът, специализирано звено на дружеството и Малта, под чийто флаг плава кораб