Полски учени откриха ген, който удвоява риска от тежко заболяване от COVID-19. За тях това е откритие, което се надяват, че може да помогне на лекарите да идентифицират хората, които са най-застрашени от болестта.

Тъй като колебанието от ваксината е основен фактор за високите нива на смъртност от коронавирус в Централна и Източна Европа, изследователите се надяват, че идентифицирането на тези с най-голям риск ще ги насърчи да се ваксинират и ще им даде достъп до по-интензивни възможности за лечение в случай на инфекция.

„След повече от година и половина работа беше възможно да се идентифицира ген, отговорен за предразположението към сериозно заболяване (с коронавирус)“, каза полският министър на здравеопазването Адам Нидзелски.

„Това означава, че в бъдеще ще можем да... идентифицираме хора с предразположение да страдат сериозно от COVID“.

Други генетични фактори

Изследователите от Медицинския университет в Бялисток откриха, че генът е четвъртият най-важен фактор, определящ колко сериозно човек страда от COVID-19, след възраст, тегло и пол.

Генът присъства в около 14% от полското население, в сравнение с 8-9% в Европа като цяло и 27% в Индия, каза Марчин Монюшко, професор отговарящ за проекта.

Други проучвания също показват значението на генетичните фактори за това колко сериозно се развива COVID-19.

През ноември британски учени заявиха, че са идентифицирали версия на ген, който може да бъде свързан с двоен риск от белодробна недостатъчност от COVID-19.