Германската полиция смята, че арестуваният пакистанец, заподозрян за вчерашния атентат в Берлин, при който загинаха 12 души, не е истинският извършител, предаде Ройтерс, цитирайки германския в. "Велт".

"Задържали сме погрешния човек, поради което имаме и нова ситуация. Истинският извършител е все още на свобода, въоръжен и в състояние да извърши нови посегателства", казал висш полицейски шеф, цитиран от вестника.

Началникът на берлинската полиция Клаус Кант, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че не е ясно дали мъжът, задържан след атентата с камион на коледния базар, наистина е шофьорът. "Засега не можем да потвърдим това", посочи той пред журналисти. "На практика не е сигурно, че той е шофьорът", каза Кант, цитиран и от Франс прес, намеквайки, че истинският извършител може би остава на свобода. "Заподозреният отрича да е извършил деянието", написа в Туитър полицията, като призова към бдителност.

Човекът, заподозрян за атаката в Берлин, е пакистанец, подал молба за убежище, който отрича да е извършителят, каза германският вътрешен министър Томас де Мезиер, цитиран от АФП. Според министъра мъжът е пристигнал в Германия на 31 декември 2015 г. и бил регистриран, след което се появил отново в Берлин през февруари.

Молбата му за убежище още не е разгледана, тъй като мъжът не е бил разпитан от компетентните органи поради липсата на преводач. Източници по сигурността казали за ДПА, че заподозреният за атаката в Берлин е бил известен на полицията във връзка със сексуално посегателство, извършено през юли. След разследване името му било включено във федерална база данни на престъпниците.

Министърът потвърди, че полският гражданин, намерен мъртъв в кабината на камиона, е бил убит с огнестрелно оръжие. Той подчерта, че няма никакво съмнение, че вчерашното нападение е атентат и отбеляза, че до момента групировката "Ислямска държава" не е поела отговорност за акта по известните на властите канали.

Де Мезиер уточни най-новата равносметка от трагедията: 12 убити и 48 ранени, 18 от които тежко. Малко от жертвите са разпознати, добави той.

TrafficNews.bg