През 2017 година "Спасителят на света“ се превърна в най-скъпата картина в света. Изгубеният шедьовър на Леонардо да Винчи бе продаден за 450 млн. долара. Но наистина ли картината е на ренесансовия майстор?

Повече от година след като "Спасителят на света“ бе купен от саудитски принц, той предал картината на отдела по култура и туризъм в Абу Даби. Но се появиха съмнения за автентичността на платното, пише Dnes.bg.

Картината трябваше да украси стените на галерията през септември 2018 година, но нейното представяне бе отменено.

Според историка Жак Франк, който говори пред Sunday Telegraph, много политици и дори служителите на Лувъра в Париж знаят, че "Спасителят на света“ всъщност не е дело на Леонардо.

По думите му, той дори е писал на президента Емануел Макрон, за да не открива изложбата на Да Винчи в Лувъра тази есен, защото в нея ще бъде включен фалшификат и това ще предизвика скандал.  Жак Франк твърди още, че самата галерия в крайна сметка е решила да не показва "Спасителят на света“.

От Лувъра обаче твърдят друго. В свое изявление те заявяват, че са пратили запитване за наем на платното и все още чакат отговор от собственика.

"Мистър Франк не работи с нас по изложбата на Леонардо и никога не е бил куратор в Лувъра, пишат от музея. - Това е неговото лично мнение, не това на галерията.“

Но има още една въпросителна около "Спасителя на света“.

Той значително се е променил от откриването си през 2011 година до наддаването на аукциона шест години по-късно. Дали става дума за некадърна реставрация или подмяна на платното – никой не казва.

През август 2015 година пък се появи друга версия. Матю Ландърс, учен от университета в Оксфорд твърди, че картината е нарисувана не от Леонардо, а от ученика му – Бернадино Луини.

Трудно ще се разбере, дали "Спасителят на света“ е излязъл изпод ръката на Леонардо или не. Откакто е закупена от саудитския принц, все още никой не я е виждал.