Петима души са загинали при изригването на вулканз на остров Уайт в северната част на Нова Зеландия, предаде Асошиейтед прес.

Осемнайсет души са ранени и им се оказва медицинска помощ. Някои от тях са с тежки изгаряния, съобщи заместник-комисар Джон Тимс. Той каза, че няма никаква информация за местонахождението и състоянието на група от най-малко 10 души, които се намирали на острова в момента на изригването.

Спасени са 23-ма души, за някои от които се предполага, че са туристи от круизен кораб. Според Тимс при изригването на вулкана на острова е имало към 50 души.

По време на бедствието на острова е имало около 50 туристи, като 24 от тях са австралийци. 23 са евакуирани, пострадалите са с различни степени на изгаряне. Последното голямо изригване на вулкана е от 2001 година. Според властите сегашното не е голямо - по-скоро като прочистване на гърлото. Няма опасност от ново изригване в следващите 24 часа. Последните активности са били през 2012 и 2016 година. Властите са предупредили, че островът не е подходящ за туризъм, но въпреки това лодки с посетители редовно са ходили до острова.

Поне един загинал на вулкана в Нова Зеландия - ето как изригва20 са ранените, 27 са в неизвестност