Папа Франциск днес се задъхваше, докато говори на публично събитие, след като ден по-рано отмени пътуването си до Дубай за климатичната конференция КОП28 по здравословни причини, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Скъпи братя и сестри, добро утро и добре дошли", каза 86-годишният понтифик в началото на седмичната си аудиенция, която се състоя в залата "Павел Четвърти" във Ватикана. След това съобщи, че негов помощник ще прочете текста, който е подготвил. "Все още не съм добре заради грипа и гласът ми не звучи добре", обясни Светият отец.

Папа Франциск бе посрещнат в залата с аплодисменти и скандирания "Вива ил папа!" ("Да живее папата!"). Toй има проблеми с коляното и понякога се придвижва с инвалидна количка, но днес се подпираше с бастун.

В края на аудиенцията той отново взе думата и призова за удължаване на примирието в ивицата Газа. "Войната винаги е поражение, всички губят, с изключение на една група, която извлича големи печалби – оръжейните производители. Те правят добри пари от смъртта на други", каза папа Франциск.

Днешната аудиенция включваше и кратко представление на циркови артисти - клоун, акробати и жонгльори, които излязоха на подиума заедно със светия отец. Той им благодари, че са го дарили с "момент на радост".