Главата на Римокатолическата църква папа Франциск I привлече огромно внимание на Филипините. 

Над 6 милиона богомолци участваха в литургията му на открито тази неделя в столицата на страната Манила, съобщава Би Би Си. Броят е рекорден спрямо тълпите, събирани от предшествениците му. Хората останаха да го слушат в парк на града, където събитието се състоя, въпреки дъждовното време. След това Франциск премина през събралото се множество с папамобила си, облечен в жълт дъждобран над одеждите си. По пътя той често спираше да целува деца и да благославя вярващите. Десетки хиляди хора съпровождаха колата, която го превозваше. 

С това папата приключи обиколката си в Азия през последната седмица. Днес той се завърна в Рим след като прекара пет дни на Филипините. Преди това посети и Шри Ланка, която отбеляза като регион на растеж на католицизма. 78-годишният понтиф от Аржентина бе обграден от тълпи от обожатели където и да се появи. "Очевидно не можем да преброим всички присъствали хора, но видяхме толкова много хора, че смятаме, че това е най-голямото събитие в историята на папите", заяви на брифинг след литургията на Филипините говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. Той отбеляза, че през 1995 г. папа Йона Павел ІІ събира 5 милиона души при посещение в същия регион.

Католиците на Филипините са 75,9 млн., по данни на изследователския център "Пю". Страната е трета по брой католици в света след Бразилия и Мексико. В Индия те са 10,5 млн. души, в Китай - 9 млн., в Индонезия - 7,2 млн., в Австралия 6,5 млн., а в Южна Корея - 5,2 млн.

TrafficNews.bg