Четири компании изтеглят от гръцкия пазар някои от продуктите си заради заплаха, че са заразени с хлор и хлоридна киселина. Компаниите Делта (Delta), Кока-кола (Coca-Cola), Юнилевър (Unilever) и Нестле (Nestle) са предприели превантивната мярка, след като анархисти публикуваха в сайта Индимедия информация, че са откраднали от супермаркети храни, сложили са им отровни вещества и ще ги върнат на рафтовете на магазините, съобщава гръцкият вестник "Катимерини".

В прокламация от анархистка организация се съобщава не само кои стоки ще се заразят с хлор и солна киселина, но и цялата технология на акцията, която изглежда добре организирана, съобщава гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от dir.bg.

По тази причина властите принудиха четири водещи компании да изтеглят част от стоките си превантивно.

Според анархистите стоките ще са в търговските магазини на област Атики, но гърците вече спряха да купуват тези марки от цялата търговска мрежа. Изтеглени от днес са безалкохолни напитки, доматено пюре и дори млечни продукти.

Пред в. "Катимерини" представителите на засегнатите компании са отказали да съобщят какви ще са финансовите щети от превантивната мярка.

В съобщение на Делта се посочва, че случилото се "засяга една гръцка компания, в която работят повече от 1 200 души и всекидневно си сътрудничи с 1 400 животновъди и над 60 години подкрепя гръцкото семейство, икономика и провинциалните райони".

Антитерористи са поели разследването на публикуваната от анархистите информация. Агенцията за безопасност на храните също проверява случая.
В хода на разследването прави впечатление, че посочените рискови продукти са на международни компании, които са водещи на пазара. Властите се обърнаха за информация към гражданите с молба за връзка с полицията.

Странното име на организацията "Зелената Немезида" прави аналогия с антична богиня на правосъдието, която наказва нарушителите на моралните закони. Една от хипотезите обаче е, че заплахата е дело на конкуренти, а не на анархисти.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg