Учениците в Италия няма да се завърнат в класните стаи до края на годината. Това е напълно сигурно, но все още има много неизвестни относно предстоящата учебна година. Всичко зависи от пандемията, а тя определено е съпроводена в с много неясноти.

Министърът на образованието в Италия Лучия Ацолина проведе среща с различни експерти по повод евентуалните мерки за септември.

 „Обмислихме два варианта. Първата хипотеза се предполага понижаване на броя на заболелите в страната, в според втората нещата може да се влошат. В зависимост от състоянието на вируса, за да се осигури сигурност на учениците, могат да се предвидят панели от плексиглас в класните стаи, които да отделят бюрата и ако е необходимо, да се мисли за различни конструкции във външните зони на учебните заведения“, коментира министърът.

В момента не се обмислят двойни смени и разделяне на класа. Възможно е часовете да бъдат намалени на 40 минути. За студентите вместо маски могат да се използват защитни шлемове, пише Repubblica

„С парите, които ще дойдат от Европа, ще трябва да направим голяма инвестиция в училищата, университетите и научните изследвания“, заяви още Ацолина.

Училищата и университетите са затворени в цялата страна от 5 март като част от блокирането за ограничаване на разпространението на вируса, който досега е убил  33 846 души в Италия.

Според последните данни в страната заразените са 234 801.

Превод и редакция: TrafficNews.bg