Няколко тона кокаин бяха задържани в пристанището на Монтевидео, предаде Франс прес, като се позова на днешно изявление на уругвайските власти. Според тях това е най-сериозният удар срещу трафика на наркотици в историята на Уругвай.

Дрогата била скрита в контейнери със соево брашно. Тя била открита, след като при преглеждане със скенер в четири от тях били засечени "аномалии". В един от тях били намерени 3089 пакета кокаин от по 1,1 кг всеки, каза говорител на флота. При инспектиране на втори контейнер количеството на пакетите нараснало на 3500. Броенето на пакетите продължава, информира БТА.

Товарът с дрогата пътувал за столицата на Того - Ломе. По случая е започнало разследване.

Случаите на задържане на кокаин в Уругвай или на кокаин, идващ от Уругвай, зачестиха през последната година, въпреки че страната не се слави като производител на наркотика. Това показва, че южноамериканската държава се е превърнала във важен пункт от маршрута на кокаина към Европа и Африка.

Уругвайският флот задържа миналия месец на пристанището на Монтевидео около три тона кокаин с дестинация Африка, а в началото на август един тон бе задържан в курорта Парке дел Плата, Южен Уругвай.