Учени от Италия и Великобритания установиха от какво зависят нивата на антитела при боледувалите от коронавирус. За целта те изследват цялото население на малък град в Италия. Учените са използвали три различни теста за контрол на резултатите, пише РИА Новости.

Оказва се, че в продължение на 9 месеца антителата остават на високи нива както при тежко болните, така и при тези, които са прекарали безсимптомно COVID-19, но абсолютните стойности зависят много от вида на теста. Статията е публикувана в списание Nature Communications. 

Учените от Университета в Падуа и Имперския колеж в Лондон изследват за инфекция с SARS-CoV-2 и антитела три пъти през 2020 г. - през февруари-март, май и ноември - 86% от жителите на италианския град Во, който е с население около - 3000 души.

Авторите са установили, че 98,8% от хората, заразени през февруари и март, са имали високи нива на антитела до ноември, независимо дали са имали тежка, лека или безсимптомна форма на заболяването.

Учените изследват антителата с три различни теста, които откриват различни видове, реагиращи на различни части на вируса. Резултатите показаха, че макар всички видове антитела да са отбелязали лек спад между май и ноември, темпът на спад е различен в зависимост от вида на теста.

Авторите цитират и други интересни данни в статията си. Те смятат, че само един от всеки четирима заразени е предал инфекцията на други хора, дори и в рамките на едно домакинство, и че по-голямата част от предаването на инфекцията - 79% - е станало при 20% от носителите, които могат да бъдат описани като активни разпространители.

Ето защо изследователите заключават, че поведенческите фактори - лична отговорност, ограничаване на контактите, дистанция и носене на маски - остават ключови за контролирането на епидемията, дори и при високи нива на ваксинация.