Самозапалване на единия от двигателите и последващо загубване на контрол от страна на пилота е причината за разбирането на украинския самолет в Иран. Това сочи първоначалният ирански доклад, публикуван днес.

Припомняме, че самолет Boeing 737-800 на Ukrainian International Airlines катастрофира на 8 януари 2020 г., малко след излитането от летището на Имам Хомейни в Техеран, Иран. При инзидента загинаха всички 176 души на борда. Екипажът и пътниците на полет PS 752 бяха от седем различни националности, включително иранска, канадска и украинска.

По последни данни от иранските служби екипажът на украински самолет, който катастрофира, никога не е отправял радиоповикване за помощ, а вместо това се е опитвал да се върне обратно за летището. В доклада е разписано, че самолетът пада само няколко минути след излитането от международното летище Имам Хомейни в Техеран.

Разследващите от Иранската организация за гражданска авиация обаче не представиха незабавно обяснение за авиокатастрофата.

Очевидци, включително екипажът на друг преминаващ полет, описаха как са видяли самолета, който е обгърнат в пламъци, преди да се разбие, се казва в доклада. Катастрофата предизвика мащабна експлозия, когато самолетът удари земята, вероятно защото летателната машина е бил напълно заредена с гориво за полета до Киев, Украйна.

Докладът също потвърждава, че и двете т. Нар. „Черни кутии“, които съдържат данни и комуникации в пилотската кабина от самолета, са били възстановени, въпреки че са се повредили и някои части от паметта им са били изгубени. В него също така се казва, че първоначално следователите са изключили лазерни или електромагнитни смущения като причинители на катастрофата.

Междувременно украинският президент Владимир Зеленски заяви, че авиоразследващи от страната му са пристигнали в Иран, за да помогнат в анализирането на паричните за тежкия инцидент. Той каза още, че планира да се обади на иранския президент Хасан Рухани за да обсъдят катастрофата и разследването.

„Безспорно приоритетът за Украйна е да установи причините за самолетната катастрофа“, заяви Зеленски. „Със сигурност ще разберем истината.“

Самолетът е превозвал 167 пътници и девет членове на екипажа от няколко страни, включително 82 иранци, най-малко 63 канадци и 11 украинци, според официални украински източници. Катастрофата е разпръснала пламтящи отломки и вещи на пътници в широк периметър от земеделските земи. Смята се, че много от пътниците са международни студенти, които посещават университети в Канада. Те са се връщали обратно в Торонто чрез Киев, след като са били при семействата си за зимната ваканция.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че 138 от пътниците са пътували за Канада. Полетът включва също четиричленно семейство и младоженци. В жалейката бяха изброени имената на няколко тийнейджъри и деца, някои от които са на 1 или 2 години.

Авиокатастрофата дойде непосредствено, след като Иран започна балистична ракетна атака срещу иракски военни бази, в която се помещават американски войски. Това пък бе в отговор на конфронтация с Вашингтон заради убийството на генерал на Иранската революционна гвардия при удар с дрон миналата седмица.

Катастрофата се нарежда сред най-тежките загуби за живота на канадците при авиационна катастрофа. Знамето над Парламента в Отава беше свалено до половината, а Трюдо се закле да стигне до дъното на причините за бедствието.

„Знайте, че всички канадци скърбят с вас“, каза той, обръщайки се към семействата на жертвите.

От своя страна украинските служители първоначално се съгласиха с иранските подозрения, че едва 3-годишният самолет е свален от механични проблеми, но по-късно отстъпиха от тази версия и обявиха, че няма да посочват причина, преди окончателния доклад.

Докато причината за трагедията остава неизвестна, катастрофата може допълнително да навреди на репутацията на самолетите Boeing, която вече е белязана от две смъртоносни катастрофи, включващи различни модели на марката, като много по-новия 737 Max. Смутът доведе до уволнението на изпълнителния директор на компанията миналия месец.

От Boeing изказаха съболезнования на семействата на жертвите и заявиха, че са готови да окажат съдействие.

На снимката: Спасител претърсва мястото, където украински самолет се разби в Шахедшар югозападно от столицата Техеран, Иран, сряда, 8 януари 2020 г. 

Ден на траур в УкрайнаСтраната отдава почит на жертвите на авиокатастрофата в Иран