Огромни загуби и милиони безработни. Това предвижда генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той обяви доклада си за въздействието на корона вируса върху туризма, един от най-важните икономически сектори в света.

Той отбеляза и че туризмът осигурява заетост на 1 на 10 души.

„През първите пет месеца на 2020 г. международните туристически пристигания намаляха с повече от половината и загубата от 320 милиарда долара беше получена при приходи от износ от туризъм“, заяви той.

Гутериш предупреди, че загубата на доходи в туризма може да достигне 1,2 трилиона долара и заяви, че „120 милиона души са изложени на риск да загубят работата си“.

Гутериш посочи, че огнището на коронавирус е създало голям шоков ефект за развитите икономики в туристическия сектор, пише НТV. Той заяви, че епидемията създава извънредни ситуации, особено за развиващите се и много малки островни държави и африкански страни.

Отбелязвайки спада на приходите от туризъм, Гутериш предупреди, че това също увеличава бракониерството и унищожаването в защитените територии. 

Гутериш заяви, че възстановяването на туристическия сектор трябва да бъде безопасно, а възстановяването трябва да бъде в съответствие с целите на климата.