Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca прекрати третата фаза на тестването на ваксината срещу коронавирус в САЩ, поради страничен ефект при един от пациентите си. Медицинско списание Stat пише за това с позоваване на представител на компанията.

Изданието не уточнява какви нежелани реакции от приемането на ваксината са регистрирани при доброволеца, но сега специалистите трябва да разберат причините за появата им, пише ТАСС.

По-рано Доналд Тръмп заяви, че ваксината COVID-19 "може да се появи преди края на годината или много по-рано". Отбелязвайки добри резултати в борбата срещу коронавируса. Третата фаза на опит за ваксина, която AstraZeneca разработва с учени от Оксфордския университет, започна в САЩ в края на август. Новото лекарство се тества от 30 000 възрастни американци.

Припомняме, че американските власти насочиха допълнителни средства за разработване на ваксина срещу коронавирус на SARS-CoV-2. Корпорация AstraZeneca получи над 1 милиард долара (1,2 милиарда долара). Специалисти от Moderna, Merck и Pfizer, Johnson & Johnson също работят по създаването на ефективно лекарство. Общо американската администрация е инвестирала 12 милиарда долара в тези проекти, според Белия дом.